гілочка
Середньовічна назва «лавандула» походить від італійського слова «лаваре», що означає «мити». Цю ароматичну траву охоче клали у ванну. Уже в XII столітті лаванда вважалася цілющою рослиною і широко використовувалася в Середземноморських країнах як збудливий, жовчогінний, антисептичний засіб. Його застосовували при невростенії, запамороченні, серцебитті, судомах, істерії, безсонні, а також при гастритах та лікуванні гнійних ран.

Лаванда – напівчагарник, зібраний на великих плантаціях, висотою понад 60 сантиметрів. Листя ланцетоподібні, маленькі, блакитно-сірі, а квітки запашні, світло-сині і блакитно-фіолетові, зібрані колотівками в прямі суцвіття. Вони йдуть на переробку для отримання ефірного масла, а поки квітки ще свіжі, їх охоче відвідують бджоли, добуваючи з них нектар, який дає чудовий мед, що володіє ніжним ароматним запахом та цінними лікувальними властивостями.

Засушені квіти лаванди часто кладуть в білизну для запаху, пересипають хутряні та вовняні речі, підкладають під килими, щоб не заводилася міль. Квіти рослини не залишають плям на тканинах і надають їм приємний запах. Ефірне масло лаванди широко застосовується в парфумерній, харчовій, лакофарбовій промисловості, а також в керамічному і фарфоровому виробництві.

саше

В даний час ефірна олія лаванди вивчається в лабораторіях і клініках вченими із цілого світу. Встановлено, що масло лаванди є дуже хорошим антисептиком. Розчин його згубний для мікроорганізмів, що знаходяться в повітрі, на пилинках, тканинах. З’ясовано, що він надає стимулюючу дію у загоєнні ран, не дає формуватися склеротичній тканині, тому рани швидко гояться, не залишаючи при цьому на шкірі рубців.

олійка

Лавандова ефірна олія є чудовою знахідкою для косметологів. Завдяки її корисним якостям її використовують у засобах для догляду за шкірою обличчя, для зміцнення волосяних цибулин. Але перш за все хотілося би відзначити, що використовувати олію в чистому вигляді не рекомендується. Краще її компонувати з іншими ефірними маслами, додавати до натуральних косметичних кремів та очищувальних засобів. Лишень в окремих випадках, коли олії необхідно зовсім невелику кількість, можна її використовувати без розведення та наносити за допомогою ватної палички на необхідну ділянку тіла (прищик, вугор, ранку).

Якщо у вас чутлива шкіра, можете зробити собі чудову маску із ефірних масел: змішуємо 1 ст. ложку оливкової, кокосової, персикової, абрикосової, лляної або кедрової олії та додаємо сюди 2 краплі лавандової олії. Використовувати її можна як крем або маску, змиваючи засіб з обличчя через 30-40 хв.

Для жирної, проблемної шкіри, на якій є прищі масло лаванди буде найкращим лікарством. Але одною маскою тут не обійтись. Краще взяти масло та додати 1-2 краплі в косметичні засоби, якими ви користуєтеся щодня (така кількість розрахована на разову норму крему). Важливий аспект у цьому: користуйтеся лише натуральними засобами догляду за обличчям, а не промисловими кремами чи лосьйонами.

В яких іще випадках використовують олію ? Помічною вона буде при герпесі на губах, різних шкірних захворюваннях, при пошкодженні ділянок шкіри на тілі та обличчі (опіках, порізах, тріщинах). Як і у випадку з прищами, невелику кількістю олії наносимо на ватну паличку та змащуємо лишень ушкоджене місце.

Масло лаванди чудово підійде для в’янучої, втомленої на вигляд шкіри. Воно стимулюватиме ріст її нових клітин. Просто додайте 1-2 краплі олії у свій денний або ще ефективніше в нічний крем.

Про те, де ще краще застосовувати масло лаванди дивіться ось у цьому відео:

P. S. А еще лаванда часто в качестве важного компонента часто применяется в хорошей косметике, такой например, является корейская косметика интернет магазин хороший обязательно имеет ее в своем ассортименте.